Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu znanych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co kochają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.
Najlepsza serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co właściwie uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić wolno jej w rzeczywistości długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku oraz aromatu.