Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz stosowali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. kawa fakty i mity Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film