Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród licznych alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie potrawy
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, piada i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film