Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jednak także wspaniale wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą radują się zdrowe desery mrożone, które będą pobocznym orzeźwieniem w duszne dni.
lody
Przepysznym, słodkim i słusznym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z trafną porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z akcesoryjną porcją malin bądź jakimś interesującym sosem owocowym. To wyśmienita alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub też z mieszanki. Pobocznym plusem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są doskonałą przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, które wybitnie łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu